Je verleden herschrijven - sessie verslag

23 JUNI 2015 / WILLEMIEN JANSEN - VAN DE SCHEUR

Je verleden herschrijven, kan dat wel? Wat gebeurd is, is gebeurd, dat kan ik toch niet meer veranderen? Natuurlijk is het zo dat we de feiten van het ons leven niet kunnen veranderen. Wat we wèl kunnen veranderen is de manier waarop we naar dat verleden kijken, zodat we er minder last van hebben.

Mijn vriendin Marit is Healing Arts therapeut. Zij verstaat de kunst (‘art’) om in een behandeling samen met jou, stukjes van jou verleden te herschrijven. Tijdens de sessie voel ik mij helemaal ondergedompeld in liefdevolle energie. Alle oordelen zijn losgelaten en een volkomen liefdevolle houding is het uitgangspunt van je eigen kijken naar jezelf. Vanuit deze liefdevolle houding nodigt Marit mij uit mijzelf te verbinden met ‘de zon onder mijn voeten’. Een beeld, dat misschien vreemd aandoet, wanneer je dat voor je eerste keer hoort, maar wat symbool staat voor de verbinding met je hoger zelf, je goddelijke vonk, de oneindige Liefde of hoe je dit ook noemen wilt. Het is deze bijzondere verbinding, die maakt dat je op een heel andere manier mag kijken naar situaties uit je leven (dit leven, of vorige levens) die jou blokkeren of je belemmeren nu vrijuit te zijn wie je bent.

Ik heb het zelf ervaren. Via het benoemen van pijnpunten in je lichaam, weet Marit je met helder geformuleerde vragen te leiden naar gebeurtenissen die aandacht vragen, gezien en geheeld willen worden. Binnen de kortste keren zat ik weer op het schoolplein van mijn jeugd, verdrietig over het niet mee kunnen doen met alle behendigheidsspelletjes, het gevoel er niet bij te horen, afgewezen te zijn. Het was een naar gevoel, gebaseerd op het feit dat mijn motoriek van dat moment, ondanks al mijn oefenen en proberen, niet zodanig ontwikkeld was dat ik voluit mee kon doen met touwtje springen, kaatsballen of ‘elastieken’, zoals wij toen deden. Een naar gevoel en tot zover een bekend beeld.

Dan verandert het perspectief. Marit vraag mij vanuit mijn liefdevolle en krachtige ‘zijn’ verbinding te zoeken met het verdrietige meisje op het speelplein. Op het moment dat het meisje mij ziet, en ik haar mag vasthouden, lijkt zij zich te herinneren zij zich wie zij werkelijk is. Haar verdriet maakt plaats voor blijdschap; ze neemt de kleur aan van de geel oranje zon, die ik zojuist nog onder mijn voeten visualiseerde. Ze schenkt mij haar stralende lach en huppelt weg, het speelplein op. En ineens is het niet meer erg om met kaatsballen achter in de rij te moeten staan, wachtend op haar (korte) beurt. Ze probeert het in elk geval, ook lukt het haar niet zo goed. En ik? Ik ben blij en dankbaar dat ik deze vrolijke, spontane en lieve meid in mijn hart mag sluiten, uiteindelijk zijn wij samen één. De blijdschap van het kind heb ik opnieuw in mijzelf verankerd en zingend fiets ik na de sessie weer naar huis.

Dit is een persoonlijk verhaal en tegelijkertijd ook een universeel verhaal. Voor mij heeft het alles te maken met de manier waarop groei- en veranderingsprocessen werken. Die beginnen met het liefdevol accepteren van je pijn, verdriet of moeite. Daarin schuilt voor mij de basis van kunnen groeien aan het leven.

Het is ook de manier waarop Healing Arts werkt: naar boven halen van wat pijn doet, daar op een liefdevolle manier naar kijken, je pijn omarmen, er laten zijn, waarna je in staat bent los te laten en nieuwe beelden te creëren.

Wil je meer weten over healingarts? Neem dan contact op met Marit Karssens via email: [email protected] of telefonisch 06 30033426